27. prosince 2016

Mnozí se budou snažit vejít, ale nebudou toho schopni

Moudré panny odmítnou dát pošetilým (vlažným) pannám olej (Ducha), vlažné panny to už nedoženou a budou Ježíšem odmítnuty: "Pane, pane, otevři nám!" On jim odpověděl: "Amen, pravím vám, neznám vás."

Podobenství o deseti pannách: 
“Tehdy bude království Nebes podobné deseti pannám, které vzaly své lampy a vyšly naproti ženichovi. Pět z nich bylo pošetilých a pět rozumných. Pošetilé vzaly [své] lampy, ale nevzaly s sebou olej. Rozumné však se svými lampami vzaly i olej v nádobkách. Když ženich dlouho nepřicházel, začaly všechny podřimovat a usnuly. Uprostřed noci se však ozval křik: "Hle, ženich! Vyjděte mu vstříc!" Tehdy všechny panny vstaly a daly své lampy do pořádku. Pošetilé řekly rozumným: "Dejte nám ze svého oleje, neboť naše lampy dohasínají!" Ale rozumné odpověděly: "Ne, nemuselo by vystačit pro nás i pro vás. Jděte raději k prodavačům a kupte si!" Zatímco odcházely, aby nakoupily olej , přišel ženich, a ty, které byly připravené, s ním vešly na svatební hostinu; a dveře byly zavřeny. Později přišly i ostatní panny a říkaly: "Pane, pane, otevři nám!" Ale on odpověděl: "Amen, pravím vám, neznám vás." Bděte tedy, protože neznáte den ani hodinu.” (Matouš 25:1‭-‬13)

Pošetilé vzaly [své] lampy, ale nevzaly s sebou olej:
“A kdo jde za mnou a nebere svůj kříž, není mne hoden.”
(Matouš 10:38) 

Vlažnost: 
Znám tvé skutky; nejsi studený ani horký. Kéž bys byl studený nebo horký! Takto však, že jsi vlažný, a nejsi studený ani horký, vyvrhnu tě ze svých úst. Neboť říkáš: Jsem bohatý, zbohatl jsem, nic nepotřebuji. A nevíš, že jsi ubohý, politováníhodný a chudý, slepý a nahý. Radím ti, abys ode mne koupil zlato v ohni pročištěné, a tak zbohatl, bílé šaty, aby ses oblékl a neukázala se hanba tvé nahoty, a mast k pomazání svých očí, abys viděl. Já usvědčuji a kárám ty, které miluji; buď tedy horlivý a učiň pokání. (Zjevení Janovo 3:15-19) 

Mnozí se budou snažit vejít, ale nebudou toho schopni: 
Kdosi mu řekl: „Pane, je jen málo těch, kteří jsou zachraňováni? “ On jim řekl: Usilujte vejít úzkými dveřmi, neboť mnozí, pravím vám, se budou snažit vejít, ale nebudou schopni. V tu chvíli, když by hospodář vstal a zavřel dveře, a vy byste zůstali stát venku, začali tlouci na dveře a říkat: ‚Pane, otevři nám‘, on vám odpoví: ‚Neznám vás a nevím, odkud jste.‘ Tehdy začnete říkat: ‚Jedli jsme před tebou i pili a na našich ulicích jsi učil.‘ A on vám řekne: ‚Neznám vás a nevím, odkud jste. Odstupte ode mne všichni činitelé nepravosti!‘ Tam bude pláč a skřípění zubů, až spatříte Abrahama, Izáka a Jákoba a všechny proroky v Božím království, ale vás vyženou ven. A přijdou mnozí od východu i západu, od severu i jihu a budou stolovat v Božím království. (Lukáš 13:23-30)

Ať jsou vaše bedra přepásána a vaše lampy hořící: 
Neboj se, malé stádečko, neboť vašemu Otci se zalíbilo dát vám království. Prodejte svůj majetek a dejte almužnu. Udělejte si měšce, které nevetšejí, nevyčerpatelný poklad v nebesích, kde nepřichází zloděj ani neničí mol. Neboť kde je váš poklad, tam bude i vaše srdce. Ať jsou vaše bedra přepásána a vaše lampy hořící. Buďte podobni lidem, kteří čekají na svého pána, až se vrátí ze svatební hostiny, aby mu, jakmile přijde a zatluče, hned otevřeli. Blahoslavení ti otroci, které pán, až přijde, nalezne bdící. Amen, pravím vám, že se opáše, uloží je u stolu, přistoupí a bude je obsluhovat. A přijde-li o druhé nebo třetí noční hlídce a nalezne je tak, blahoslavení jsou ti otroci. To vězte, že kdyby hospodář věděl, v kterou hodinu přijde zloděj, zůstal by vzhůru a nedovolil by mu prokopat se do domu. Také vy buďte připraveni, protože neznáte hodinu, v níž Syn člověka přijde. (Lukáš 12:32-40)

Naplňte své lampy olejem, ať jsou vaše bedra přepásána a vaše lampy hořící! 


1 komentář:

  1. Já si vždycky marně "lámu hlavu" nad tím, jak velké to "mnoho" je / bude. Protože mnoho nemusí, ale může a nejspíš žel bude znamenat většinu. Pokud by bylo spasených křesťanů třeba sto milionů, tak by "většina" bylo tak 900 milionů. To je ale pouze takový příklad, protože přece jenom, i těch 100 milionů je hodně lidí.

    OdpovědětVymazat